Butterfly eller slips?

Hvis du er inviteret til en festlig begivenhed eller særlig lejlighed, er der noget at se frem til. Men det kan også medføre lidt nervøsitet. For hvordan skal man klæde sig på? Skal man vælge en butterfly eller et slips?

Dresscodes kan være svære at finde rundt i. Især for mænd, hvor dresscoden i højere grad er defineret og bestemmende, end det er tilfældet for kvinder. Derfor er der en del mænd, der på et eller andet tidspunkt i deres liv bliver i tvivl om, hvorvidt de skal binde en butterfly eller et slips. Selvom begge ting er formelle og klassiske, kan der nemlig være stor forskel på, hvad der er forventet, at du har på, alt efter dresscoden og begivenhedens formalitet.

Derfor har vi samlet denne guide, som kan gøre dig lidt klogere på, om du bør vælge at iklæde dig et slips eller en butterfly.

Formelle accessories

Både et slips og en butterfly er formelt tilbehør. Det er altså, når man skal klæde sig fint på, at man bør finde enten et slips eller en butterfly frem. Tilbehøret kan også sagtens gå til de mere afslappede fester, men det er ikke velset at dukke op til en formel begivenhed eller stor fest uden slips eller butterfly.

Slipset giver et klassisk og knivskarpt look, som især er velegnet til dig, der ikke normalt går i jakkesæt. Hvis man går til med slips til hverdag, fx på kontoret, kan det være en god idé at opgradere til en butterfly, når der er noget, der skal fejres. På den måde gør man lidt ekstra ud af sit outfit og skaber et mere formelt udtryk.

I modsætning til et slips er en butterfly ikke så stringent, men giver mere plads til ungdommelighed og leg. Samtidig er butterfly påkrævet til den fineste påklædning til mænd, nemlig kjole og hvidt. Derfor er det ikke mærkeligt, at mange bliver forvirrede over netop sammenhængen og forskellen mellem slips og butterfly.

Forskellige bud på det rigtige valg

Der er heller ikke noget enkelt eller simpelt svar på, om du bør vælge butterfly eller slips. I nogle tilfælde er det givet, hvad du bør have på. Men andre gange er det helt op til egne præferencer og personlighed, hvad du vælger at tage på.

Nogle mener, at valget mellem slips og butterfly bør være afhængigt af din alder. Andre mener, at det vigtigste er din personlighed. En helt tredje gruppe vil argumentere for, at det er afhængigt af det enkelte outfit og ikke mindst begivenheden, hvad der er bedst egnet.

Som udgangspunkt kan man sige, at det vigtigste er, at du føler dig godt tilpas i dit outfit. Hvis du ikke bryder dig om at gå med slips, kan du i mange tilfælde godt slippe af sted med en butterfly – og omvendt.

Slips eller butterfly til dresscodes

Mange vil sige, at valget mellem slips og butterfly er afhængigt af den enkelte dresscode. Hvis man fx har en casual eller smart casual dresscode, kan man vælge helt at droppe slips eller butterfly. Man kan også vælge et løst eller afslappet slips.

Hvis man i stedet iklæder sig et jakkesæt, er det lidt op til en selv, om man vælger et slips eller en butterfly. Begge ting kan nemlig gå til en pæn jakke og en fin skjorte under. Med andre ord er der fri leg, så du kan selv afgøre, hvad der passer bedst til netop dit sæt – og ikke mindst, hvad du helst vil have på.

Hvis man derimod kommer til en meget fin event, hvor det er påkrævet, at man har smoking på, vil en butterfly altid være det rigtige valg. Det er en god idé at vælge en butterfly i samme farve som din smoking, hvis der er tale om et formelt event. Hvis du gerne vil løsne det stramme udtryk ved en smoking, kan du også eksperimentere med butterflies i andre farver – eller i et andet materiale, fx velour.

Kommer man helt op på toppen af dresscodes, så man når til kjole og hvidt, er der ingen tvivl. Her er det kotume, at man har en hvid butterfly på. Kjole og hvidt – eller pingvin, som man også kan vælge at kalde det – bruges sjældent. Men hvis man fx inviteres til middag hos Dronningen, er den hvide butterfly simpelthen et must.

Nogle vil derfor argumentere for, at en butterfly udelukkende skal bruges til fine events og ikke til ”almindelige”fester. Men idet en butterfly giver et mere ungdommeligt og friskt look, kan man sommetider være fristet til at smide slipset, fx i forbindelse med en havefest eller et cocktailparty.

Vælg efter alder

Som sagt kan man også argumentere for, at det store spørgsmål om butterfly eller slips bør afgøres af ens alder. En del mener nemlig, at en butterfly passer sig bedst til unge mænd, fx i alderen 15-40 år. Den er nemlig mere farverig og festlig, hvorfor en butterfly er med til at give et friskt, mere casual og ungdommeligt look. Eksempelvis er en butterfly et populært valg til fx konfirmationer, hvor et slips kan virke for kedeligt eller formelt til den unge mand.

I modsætning hertil vil en mere moden mand på over 40 år i mange tilfælde hellere vælge et slips. Et slips er nemlig mere afdæmpet, roligt og stilfuldt. Hvis der kommer en ældre, moden herre med en farverig butterfly, kan det hurtigt skabe lidt stilforvirring.

Alder er dog bare et tal – og det vigtigste er, at stilen og personligheden afspejler hinanden. Hvis man er frisk og festlig som person, kan man derfor sagtens vælge en butterfly, selvom alderen siger slips – og omvendt. Man kan også gøre sit outfit interessant ved fx at vælge et stribet slips frem for et ensfarvet.

Det vigtigste er, at man vælger det, som man føler sig bedst tilpas i. Når man har det godt i sit outfit, vil man nemlig også se bedre og mere afslappet ud. Nærmest enhver stil eller valg af tilbehør kan forsvares, så længe man har selvtilliden og personligheden til at bære det.

Butterfly-eller-slips

Butterfly eller slips til brylluppet

Det er især til bryllupper, at det store spørgsmål om butterfly eller slips kommer på banen. Ligesom det er tilfældet for kvinder med deres kjoler, er der mange mænd, der går meget op i det tøj, som de skal bære på en store dag. Selvom bryllupper i høj grad er præget af traditioner, er der intet facit på, hvad man skal bære af tilbehør til sit bryllup.

Igen kan man sige, at valget er afhængigt af både stilart og alder. Er man en ung herre, der skal giftes, eller vil man giftes i kjole og hvidt, er en butterfly det rigtige valg. Men er det en ældre herre, der er tale om, eller bærer brudgommen et almindeligt jakkesæt, kan et slips være mindst lige så godt.

Hvad du vælger til din store dag, er naturligvis også op til dig. I mange tilfælde vil det være en smagssag, hvor du kan vælge det, der passer til dig eller dit outfit. Der er også mulighed for at skifte – fx at have slips på i kirken og butterfly på om aftenen.

Mange brudgomme vælger et outfit i blå, da det passer godt til den skandinaviske mand. En butterfly eller slips i blå eller grøn er derfor et populært valg. For en helt særlig effekt kan du vælge en butterfly eller et slips, der fremhæver din øjenfarve. Som brudgom må du også gerne vælge et flot mønster eller en speciel farve, som gør, at du skiller dig ud fra de andre gæster. Kommer du i modsætning som gæst, er det en god idé at holde outfittet og tilbehøret afdæmpet.

De nyeste trends

Hvordan er man så med på moden med sin butterfly eller sit slips? Sommeren 2019 virker til at være en sæson med knald på farverne, så der er rig mulighed for at være kreativ i sin påklædning og med tilbehøret.

Hvad enten du er til butterfly eller slips, må du gerne tage nogle modige valg denne sommer. Gul og dybblå er på mode og kan enten bruges alene eller i kombination med andre farver. Uanset hvad du vælger, er der ingen grund til at vælge pastelversionen – for det er de stærke og klare farver, der tager teten i år.

Mønstre og blomsterprint er også utroligt in. Hvis du er træt af det kedelige jakkesæt med gråt-i-gråt, er der denne sæson rig mulighed for at lege med tilbehøret og tilføje både farver og mønstre til tilbehøret. Fx kan du finde gode bud i vores udvalg af stribede butterflies og mønstrede slips. Du behøver ikke være nervøs for at matche vilde farver eller mønstre, for det er lige i modens ånd.

Leave a Reply