Lommeklud

En lommeklud er en lille, men ikke betydningsløs detalje i mandens outfit. Det er især til habitter og smokings, at lommekluden bliver brugt. Selvom den ikke fylder meget, kan den have stor betydning for, hvordan et outfit fremstår og bliver opfattet.

Lommekluden består af et firkantet, dekorativt stykke stof, der placeres i brystlommen på habitjakken. Lommekluden er synlig, idet den stikker lidt op af lommen. Kludens farve og mønster kan derfor være afgørende for balancen i outfittet.

For mange er det at bære en lommeklud lidt ukendt land. Nogle synes nemlig, at en lommeklud er for meget og kan komme til at signalere, at man ”prøver for hårdt”. Men hvis man forstår at vælge den rigtige lommeklud, vil det fungere som prikken over i’et. Tricket med en lommeklud er nemlig, at den ikke skal skabe blikfang, men derimod understrege sammenhængen i hele outfittet.

Lommeklud vs. lommetørklæde

Mange er forvirrede over de to ting og blander dem sammen. Men det er utroligt vigtigt at understrege, at en lommeklud ikkeer det samme som et lommetørklæde. Der er væsentlige forskelle, som er vigtige at kende, så du ikke pludselig placerer eller bruger din klud helt forkert.

En lommeklud fungerer som dekoration og kan være fremstillet af forskelligt stof, fx bomuld, hør eller silke. Lommekluden foldes og placeres i yderste brystlomme. Den bruges ikke til praktiske gøremål, måske lige med undtagelse af brillepudsning. Det er også kendetegnende for en klud, at den er mindre end et lommetørklæde.

Et lommetørklæde laves altid af bomuld og kan placeres i en hvilken som helst lomme. Da den er større end kluden, vil den hurtigt få den yderste brystlomme til at bule ud. Lommetørklædet er udelukkende tiltænkt praktiske gøremål. Hvis man fx skal pudse næse, tørre sved af panden eller mad væk fra mundvigene, så er det altså lommetørklædet – og ikke kluden – man bruger.

Lommekludens historie

Selvom det virker forholdsvis nyt at bære en klud sammen med jakkesættet, er det en gammel trend, der har fået nyt liv. Kluden blev nemlig først populær tilbage i 1920’erne. Derefter var den på mode og populær til de festlige begivenheder helt frem til 60’erne. Herefter var der af en eller anden grund ikke så stor interesse for at bære en lommeklud.

Trenden blev genoplivet i 1990’erne, hvor de kendte tv-værter begyndte at bruge dem i diverse talkshows. Det medførte, at flere og flere begyndte at bære lommekludene. I dag er de populære, når man skal klæde sig fint på i jakkesæt eller smoking.

Den klassiske hvide lommeklud er en tidløs vinder, der aldrig går af mode. Men hvis du vil være med på noderne, findes der også trends og tendenser inden for lommeklude. Her i 2019 er det fx in med pangfarver og gerne i gule eller blå nuancer. Hvis du vil gøre noget helt nyt ved en gammel klassiker, så kan du roligt vælge en klud i gul eller dybblå. Det er også meget moderne at vælge en lommeklud med et flot og spraglet mønster.

Hvornår bruges en lommeklud?

En lommeklud er i modsætning til meget andet af mændenes tilbehør ikke så bundet af regler og etiketter. Derfor har du meget frie hænder og tøjler med hensyn til, hvornår og hvordan du vælger at bruge din klud.

Eksempelvis egner en lommeklud sig både til casual eller smart casual outfits. Men også hvis man trækker i den helt fine mundering til galla eller bryllupper, vil en lommeklud også være velegnet. Den kan bruges både i habitjakker, en blazer og på lommen af en vest.

Hvornår din lommeklud kan bruges, og hvad den tilfører dit outfit, er naturligvis også afhængigt af, hvordan du vælger at folde den. Hvis du vælger en enkel og klassisk foldemetode, vil det gøre dit outfit mere stilet og elegant. Men prøver du kræfter med mere kreative metoder, kan det tilføre lidt leg og afslappethed til dit look. Det er derfor også vigtigt at tænke ind, når du vælger, hvordan du folder din lommeklud.

Valg af lommeklud

Før man overhovedet går i gang med at folde sin lommeklud, er det selvfølgelig afgørende, at man får valgt den rigtige. Hvis man får valgt en stilet og diskret lommeklud, er det med til at skabe en rød tråd i outfittet, så man bliver opfattet som elegant og klassisk klædt. Til gengæld kan et forkert valg af lommeklud også være ødelæggende for et veltænkt outfit.

Hvis man lige kaster sig ud i det med lommekluden, er det smart at starte med det helt simple. Der er ingen grund til at komplicere tingene mere end nødvendigt. Lommekluden skal være en diskret detalje, der hverken er iøjnefaldende eller pralende. Derfor kan man roligt starte med en helt simpel version i fx hvidt stof. Derefter kan man prøve sig frem og være mere kreativ, når man er øvet med at folde og bære kluden.

Hvis man gerne vil prøve kræfter med de farvede og mønstrede lommeklude, kan man med fordel vælge en i samme stof, mønster og farve som slipset. Så er man sikker på, at outfittet matcher, samt at der bliver skabt en sammenhæng. Et godt eksempel er dette ternede slips med tilhørende klud, som vil tilføre ethvert outfit ekstra farve og elegance.

Sådan foldes en lommeklud

En lommeklud kan foldes på et utal af måder, inden den sættes i lommen. Hvordan den foldes er afgørende for, hvor meget af stoffet man kan se, samt hvad formen udtrykker.

Går man efter en simpel foldning, får man også et klassisk og enkelt look. Men man kan også tilføre sit outfit noget ekstra spændende og kreativt ved at folde på en helt nytænkt måde. Nogle vælger at folde på en ny måde hver gang, mens andre finder deres signatur og bruger den til hver festlig lejlighed. Igen er det oplagt at prøve sig frem, til man finder det, der matcher ens personlighed og unikke stil bedst muligt.

Vi har samlet nogle simple måder, hvorpå du kan folde din lommeklud hurtigt og præcist. Men hvis du trænger til mere inspiration, er der rigeligt at finde på nettet, fx med videoer på YouTube. Der er over 50 forskellige måder, hvorpå man kan folde sin klud, så der er rigeligt at gå i gang med. Nogle metoder er selvfølgelig nemmere end andre, og vi har valgt at fremhæve nogle af de helt simple her. Hvis du er nybegynder med lommekluden, er det derfor et godt sted at starte.

Lommeklud-slips

One Corner Up

Som det fremgår af navnet, går denne metode ud på at folde kluden, så et enkelt hjørne stikker op. Det er en helt klassisk og simpel måde, som giver en diskret og stilet detalje til dit outfit.

Sådan folder du en One Corner Up:

  1. Fold lommekluden helt ud
  2. Fold den diagonalt på midten, så du får en trekant
  3. Fold de to vandrette spidser på trekanten ind
  4. Sæt kluden i lommen, så den sidste spids stikker op ad lommen

Presidential

Denne metode er også utroligt simpel og stilet. Hvis du går efter et mere diskret look, er det et oplagt valg.

Sådan folder du en Presidential:

  1. Fold kluden vandret på midten, så du får et mindre rektangel
  2. Fold bunden halvt op for at forkorte rektanglet
  3. Sæt i lommen, så kun en smal firkant stikker op

Casual

Går du efter et mere unikt og tilfældigt look, så er casual et godt valg. Foldemetoden minder lidt om den, som nogle bruger til at folde servietter, der skal sættes ned i glas.

  1. Tag fat med tommel- og pegefinger på midten af lommekluden
  2. Brug den anden hånd til at stryge ned over kluden for at danne et ”kræmmerhus”
  3. Sæt kræmmerhuset i lommen med toppen opad

Igen er der rig mulighed for at prøve sig frem og finde mere komplicerede foldemetoder på nettet. Det handler blot om at prøve sig frem og finde ud af, hvad der passer bedst til ens temperament og personlige stil.

Leave a Reply