Skjortemateriale – hvilket materiale skal du vælge, når du køber skjorter?

Skjorter kan være lavet af et hav af materialer. Mulighederne er virkelig mange. Og ikke nok med det, så kan materialerne også kombineres på mange forskellige måder (dette kaldes stofkomposition eller materialesammensætning). 

Vi giver dig her indsigt i de forskellige materialer, så du kan lære at forstå stofbeskrivelserne på skjorterne og de dertilhørende egenskaber. På den måde kan du også finde ud af, hvilket stof du bedst kan lide at have på. Der er nemlig ikke et endegyldig svar på, hvilket er det bedste stof til skjorter. Det er og bliver en smagssag. Nogle er mest til det tynde, silkebløde stof. Andre kan godt lide at føle tekstur i skjortestoffet. For andre er det alfa omega at minimere krølleriet af skjorten. 

Alle materialerne føles, opfører sig og ser ud forskelligt. Med andre ord, materialet spiller en vigtig rolle for følelsen, komforten og udtrykket af den skjorte, som du har på. Materialet har også stor betydning for holdbarheden. 

Nogle af de mange stof- og vævningstyper i skjorter:

  • Bomuld
  • Twill 
  • Poplin
  • Hør 
  • Silke 
  • Viskose (rayon) 

Bomuld
For skjorter er bomuld det absolut mest almindelige stof at anvende. Bomuld findes i mange forskellige varianter og kvaliteter (dette afhænger af arten og dyrkningsområder). Dét, som er vigtig for dig at vide er, at bomuldskvaliteten bestemmes ud fra længden på fibrene. Jo længere fibre, jo bedre og mere behageligt er stoffet. Du kan f.eks. få skjorter mærket 100% bomuld eller mærket 100% egyptisk bomuld. Egyptisk bomuld er helt klar i en overlegen kvalitet og har lige præcis lange fibre. Derfor er egyptisk bomuld også et godt valg til dine skjorter. 

Så for at opsummere: den gode bomuld har lange fibre. Langfibret bomuld er også et mere slidstærkt og delikat skjortestof på én og samme tid. Det vil altså sige, at du får en langtidsholdbar kvalitet. Bomuld er som udgangspunkt et meget stærkt materiale. Det er også behageligt at have på, da det faktisk absorberer den fugt, som man afgiver. Du kan altså ånde i skjorter lavet af bomuld. Bomuldsskjorten kan dog føles lidt stivere end andre skjorter at have på.

Disclaimer: det skal dog siges, at kvaliteten af skjortens stof er afhængig af andre faktorer end selve fibrenes kvalitet. Det handler nemlig også om behandlingen af bomulden, spinding af garnet til vævningen, garnets kvalitets, indfarvning såvel som efterbehandlingen af skjortestoffet. Men nu bliver det teknisk… Det kan siges på denne måde: så selvom skjorten er mærket ”langfibret egyptisk bomuld”, så er det ikke en garanti for kvaliteten. 

Twill 
Twill har skrå riller i overfladen af skjortestoffet, som kan skabe et farvespil. Det gode ved twill er, at det har en god krølleresistens, da det normalt er et lidt kraftigere stof. Derudover er twill nemt at stryge. På grund af den elegante struktur som twill giver, så skal du helt klart kigge efter twill når du skal finde ”business-skjorten” for at fuldende dit look. 

Poplin
Poplin er en simpel vævning på kryds og tværs. Man snakker tit op fintvævet poplin-skjorter. Og her hører den klassiske hvide skjorte under. En klassisk hvid skjorte er (og burde være) en hvid poplin-skjorte. Ligesom med twill, så er poplin også et godt materiale til ”business-skjorten” grundet den elegante struktur, som vævningen giver. Derudover er der tale om et materiale, som er blødt, tyndt og yderst åndbart. Poplin er også en favorit indenfor for ‘dress shirts’.

I og med at poplin-skjorten er mere tyndt i vævningen af stoffet, så har den mere tendens til at krølle. Derudover betyder den vævning også, at de hvide varianter af poplin-skjorte kan tangere til at være lidt transparente.

Hør 
Hør har ekstremt lange fibre og er generelt et meget stærkt materiale. Skjortestof af hør har det dog med at krølle og er generelt mere stift og ru i det. Men hør tørrer til gengæld ret hurtigt. 

Hørskjorten passer perfekt til foråret og sommeren. Skjorter af hør er nemlig åndbar hud. Med en hørskjorte bliver du ikke ligeså fugtig, som man kan gøre med andre skjortematerialer. Hør er mere åndbart end bomuld (selvom bomuld også er rimelig åndbart) – og vi anbefaler derfor hørskjorten fremfor bomuldsskjorten på en varm sommerdag. 

Silke 
Når der bruges silke i skjorter, så er det for det mest i en blanding med uld. Dette gør nemlig blandingsfibrene lettere, stærkere og mere hurtigtørrende. Silke er generelt et stof, som er meget let, stærkt og behageligt. Derfor kan en skjorte af silkestof være velegnet i det varme vejr, da det også er åndbart. Silke er et naturmateriale som er meget blank i det, og derfor finder du også dette materiale i “festskjorterne” – her er det et oplagt materiale.

Viskose (rayon)
Skjorter i viskose kan føles meget behagelig mod huden. Viskose, også kendt som rayon, er nemlig et organisk naturmateriale. Viskose er også meget smidigt og afgiver faktisk ikke statisk elektricitet.  

Materialesammensætning i skjorter

Har du f.eks. en skjorte mærket ”65% bomuld, 35% hør”, så vil det sige, at du har en skjorte med en bomulds- og hørblanding, hvilket giver skjorten egenskaber fra begge materialer. 

På BalderClothes kan du også finde mange forskellige stofkompositioner i udvalget af vores skjorter. Vi har f.eks. en Tailormade skjorte, hvor materialet består af 60% bomuld og 40% silke, men hvor en anden Tailormade skjorte har materialesammensætningen 75% bomuld og 25% silke. Disse forskellige materialesammensætninger har betydning for skjortens fit og look. Find det fit og look, som du er mest til.

Når du skal vælge skjorte, så vær opmærksom på fit og kvaliteten af stof og vævning. Så går du ikke galt i byen. Alle materialer ovenfor er alle gode bud på et lækkert skjortemateriale. Men hvert materiale med sine egne egenskaber.

Leave a Reply