guide til Strygning af skjorter

Går du med skjorte, er strygning vigtigt! Det er ikke en hemmelighed, at du ser super skarp ud i en lækker skjorte; så vidt den vel passer til din kropsform og resten af dit outfit. Ikke desto mindre, så har skjorter være standarden i de fleste settings – om det er på byturen, på arbejdet, på daten eller under jakkesættet til en finere begivenhed.

Mulighederne er uendelige og der findes skjorter til stort set enhver lejlighed. Men lige så lækker, elegant og stilet en skjorte kan være, så er der også en bagside – strygning. Skjorter fås i forskellige varianter og materialer, hvilket vi kort vender tilbage til, men de fleste skjorter har brug for at blive strøget. Er de ikke det, så går du fra at se stilet og elegant ud, til at se sjusket ud.

Slimfit-skjorte

Hvorfor strygning?

Dette giver måske sig selv, men lad os nu få det på plads én gang for alle. En nyvasket skjorte, der ikke er strøget, ser ofte bare sjusket og krøllet ud og vælger du at gå med skjorte, hvilket vi her hos BalderClothes naturligvis anbefaler på det højeste, så er du også nødt til at have fat i strygejernet. Vi mener, at vi her kan tage et kigge på det ældgamle udtryk; at lide for skønheden.

Når dette er på plads, så er der en grund til, at skjorter ofte bare krøller mere end andet tøj. Igen, der er altid undtagelser, men skjorter er generelt lavet af mere stive materialer end f.eks. poloer og t-shirts og derfor sætter krøllerne sig bare bedre fast. Når det så er sagt, så gavner det forholdsvis stive stof også, da det holder din skjorte krølfri hele dagen, når du nu altså har husket at stryge den.

Sådan stryger du dine skjorter

Når vi nu har fastslået vigtigheden ved en nystrøget skjorte, så ville det ikke være fair, hvis ikke vi kom med en konstruktiv guide til, hvordan man stryger en skjorte. Vi har samlet erfaringer fra de gode folk på kontoret, samt eksperter fra tøjindustrien, og er kommet frem til en forståelig guide.

Inden du går i gang, så er det en fordel, hvis din skjorte er en smule fugtig og ikke helt tør. Er den helt tør, så kan den være svær at stryge, da den allerede er “sat”. Enten, så stryger du den, når den har hængt til tørre et stykke tid uden at være helt tør eller også finder du en sprayflaske med vand og giver skjorten en tur.

1) Stryg kraven

Vi, og samtlige eksperter, starter strygningen med at tage kraven på skjorten. Fold kraven ud og start med at stryge den både foran og bagved, fra spids til spids for det bedste resultat. Fold kraven ind og stryg ydersiden, som man ser. Det er generelt også en god idé at stryge de mest synlige sider, da der kan komme nogle krøller under selve strygeprocessen. Dette bringer os til step 2.

2) Stryg bagsiden

Der er lidt uenighed om, hvorvidt bagsiden eller forsiden af skjorten skal tages først. Vi mener, at bagsiden er det oplagte valg, da der som sagt kan opstå små krøller underprocessen. Fordelen ved derfor at starte med bagsiden er specielt gældende, når du har et jakkesæt på, for her ser man ikke bagsiden af skjorten. Det er dog ikke nogen undskyldning for dovenskab og du kan ikke springe dette step over uanset hvad. Bagsiden er generelt meget lige til og du lægger bare det øverste af skjorten og skulderdelen fladt på brættet og stryger oppefra og ned.

3) Strygning af ærmerne

Ærmerne kan være det mest skræmmende, da det ikke bare er lige til, at få nogle glatte ærmer. Frygt dog ikke; strygning af ærmer er nemmere end det ser ud og kræver bare lidt tålmodighed. Det vigtigste er hvordan, det ligger på strygebrættet. Det er vigtigt, at du først sørger for, at skjorteærmet ligger helt glat hen ad brættet og ikke folder. Derefter er det bare at stryge fra skulderen og helt ned til håndledet, vende ærmet forsigtigt og stryge på bagsiden på samme måde. Er der i forvejen en naturlig fold på ærmet, så sørg at følge den.

4) Forsiden til sidst

Nogle tager bagsiden til sidst, men af grunden nævnt i step 2, så slutter vi altså af med forsiden. Dette er yderst simpelt. Læg først den ene halvdel af skjorten på brættet og stryg den grundigt. Særligt er områderne omkring knapperne vigtige, da knapperne er blikfang. Det er dog også vigtigt, at du ikke stryger selve knapperne, da de oftest er lavet af plastisk og kan smelte. Nogle stryger først vrangsiden, før de tager selve forsiden og det kan være en fordel, hvis du har ekstra tid. Her gælder det samme; vær ekstra omhyggelig ved området omkring knapperne og undgå at stryg selve knapperne.

Afsluttende ord

Nu hvor du er færdig med strygning, så sørg for at hænge skjorten på en bøjle. Det er så træls, når du har brugt lang tid på strygning, at du så folder skjorten og smider den i skabet.

Undtagelserne

Er du for doven til strygning, eller ejer du endnu ikke et strygejern, så kan du købe “krølfri”, eller strygefri, skjorter. Jeg indrømmer gerne, at jeg selv har et par hængende i skabet. Tag dog ikke fejl af navnet. Du kan ikke bare tage dem ud af vaskemaskinen og hænge dem op med resten af dit tøj. Sørg for, at de kommer på bøjle med det samme og lad dem tørre der. Ellers skal du alligevel frem med strygejernet.

Alternativ til strygning?

Damp er et alternativ til strygning, men så vidt vi ved, er det meget vigtigt med en tøjdamper af ordentlig kvalitet. Fordelene ved en damper er bl.a., at det er en mild og skånsom måde at fjerne krøller på. Derudover giver det også tøjet et mere afslappet look fremfor det stive look, man ofte får ved strygning. Det gør det nødvendigvis ikke bedre og det er udelukkende en smagssag. Du undgår også strygebrættet, da du kan dampe direkte på bøjlen og damperen hjælpen desuden med at fjerne lugt og bakterier.

Uanset hvad du gør, så anbefaler vi skjorter, til trods for at de kræver noget arbejde at holde pæne. Skjorter er bestemt det hele værd og de 10 minutter du bruger på strygning, er en lav pris at betale.

Leave a Reply