Slips – Den Komplette Guide Som Dækker Det Hele!

Slips – Den Komplette Guide Som Dækker Det Hele!

Slipset er et klassisk tilbehør, som spænder på tværs af aldersgrupper og køn, om end det oftest bæres af mænd. Det har i hundrede vis af år pyntet om halsen på os som et ekstra stykke beklædning, der reflekterer identitet og personlighed. Der er masser af information om slipset i mindre bidder rundt omkring på nettet, men her har vi samlet hele molevitten til dig. Vi ønsker, at du har alt den information, du har brug for, når du træffer en beslutning vedrørende dit valg af slips. Hos BalderClothes er vi nemlig eksperter i tøjtilbehør, og vi har hjulpet danskerne med at vælge slips siden 2014. Den komplette guide er opdelt i sektioner, som du kan vælge imellem for at gøre det mere overskueligt for dig. Vi håber, at du finder informationen interessant og ikke mindst brugbar.

Mvh
Alle os hos BalderClothes

Oversigt – Find netop det du søger om slips her!

Slipsets historie – Slipsets evolution gennem historien

Som med alle lange historier, begynder vi fra begyndelsen. Slipset er et interessant fænomen, da det er et stykke beklædning, som ikke har noget funktionelt formål. Det er udelukkende dekorativt, og det var det også i sin spæde start. Det er uvist præcis, hvornår vi begyndte at beklæde vores hals med et stykke klæde som noget dekorativt. Nogle mener, at det kan spores helt tilbage til Kinas første kejser, Shih Huang Ti, som skulle være blevet begravet sammen med sin Terra Cotta hær med en form for dekorativ stofbeklædning omkring halsen.

Andre rapporter beskriver starten som i Romerriget. Her skulle en romersk legionær have båret et stykke klæde rundt om halsen, men det er uvist om dette var dekorativt eller blot et lommetørklæde. Man kan sige, at når det er så langt tilbage i det primitive stadium af slipset, må man ofte revurdere definitionen af et slips. Tæller det som et slips, eller er der blot tale om et tyndt, lille stykke stof, viklet primitivt rundt om halsen – såsom et lommetørklæde? Mange er dog mere enige i, at begyndelsen på det slips, som vi kender det, har sin spæde start i Frankrig i det syttende århundrede.

Slips

1700-tallet – Kroaternes opfindelse & Steinkirkeslipset

Du har sikkert hørt et eller andet sted fra, at det var kroaterne, som opfandt slipset men ikke meget mere information end det. Korrekt. Under Trediveårskrigen (1618-1648) bar kroaterne en tidlig form for regulær slips, som havde til formål at gøre det nemmere at identificere dem. Officererne bar en form for silkeslips modsat soldaterne under dem. Dette tog den franske konge, Louis XIV, til sig og implementerede i retten. Det franske ord for slips, La cravate, menes at oprinde fra ordet ’Croat’, som en måde, hvorpå at beskrive tilbehøret.

Det kroatiske slips var af højeste mode i Frankrig under barokken og var et langt hvidt klæde af bomuld og linned. Disse kunne også købes pre-bundne allerede dengang, hvis man var ’doven’ eller ikke brød sig om selv at skulle binde en af de mange knuder. I slutningen af det syttende århundrede blev det såkaldte ’Steinkirke’ slips populært. Under slaget ved Steenkerque (3. August 1692) trykkede franske soldater deres halstørklæder (deres ’cravates’) ud gennem deres knappehuller i uniformen i mangel på tid grundet et overraskelsesangreb.

1800-tallet – Slipset ændrer form

Her sker der ikke de store revolutionerende gennembrud, men i de efterfølgende århundreder triumferede fremskridtet! I det attende århundrede begyndte et større og mere rektangulært slipsedesign at overtage fra det forhenværende mindre klæde. Det var dog først i det efterfølgende århundrede, at slipset fik mere fokus som en essentiel del af en respektabel herrebeklædning.

1900-tallet – Slips bliver regulær herrebeklædning

Undervejs i det nittende århundrede skete der dog nogle mere markante ændringer i form af, at slipset begyndte at variere meget mere i farve og til en vis grad også design. Det var her, hvor beklædningen blev til et regulært ’slips’, som minder mere om det, vi kender i dag. En bog (Neckclothania) blev ligeledes udgivet i 1818 og var en af de første dokumenterede guides til at binde et slips. Fjorten forskellige måder, hvorpå at binde et slips, blev beskrevet og udgivet. I 1880 så man det første slips med emblem, da Oxford Universitets ro-hold tog emblem-båndene fra deres hatte og bar dem omkring halsen som et slips. Da de efterfølgende bestilte regulære slips med deres emblem på, fulgte andre organisationer med.

Det 20 århundrede – Slipsets design får en overhaling

1920erne & 1930erne

I 1920erne opfandt franskmændene det første designerslips, som var lavet af dyrere materialer end normalt. Englænderne opfandt i samme periode Macclesfield slipset, som med sine mønstre og geometriske former, blev en stor succes i datidens Amerika. Det begynder nu at ligne det, som vi kender i dag. Den amerikanske skrædder, Jesse Langsdorf, opfandt ligeledes en måde, hvorpå man nu kunne producere slips, som bevarede sin originale form, så det ikke krøllede – bl.a. ved hjælp af bedre elasticitet. Slipset blev efterfølgende det foretrukne dagligdagstilbehør hos herrerne, kontra slipset, som var reserveret til mere formelle begivenheder. I samme periode, begyndte mange at eksperimentere med slipseknuder. Dog kan vi afsløre, at en af de allermest kendte slipseknuder, Windsorknuden, blev opfundet af hertugen af Windsor i 1936.

1940erne & frem

I 1940erne blev slipsene bredere og fik flere symboler og mønstre. Dette ændrede sig dog i 1950erne, hvor slipsene blev tyndere i materialet samt mindre dekorative som følge af den mere minimalistiske mentalitet omkring tilbehøret i denne periode. Slipset gik mere ud af mode, grundet den rebelske ungdomskultur. Der husker du nok, hvordan James Dean-looket tog fart med den klassiske hvide T-shirt og sorte jakke, og der forekom generelt et mere afslappet forhold til det at bære slips. Popikoner rettede imidlertid op på dette og gjorde slipsene populære igen op gennem 70erne og 80erne. Især i 1980erne fik slipset en større rolle som del af modebranchen. Op gennem 1990erne mistede slipset lidt af sin status idet, det blev hverdagskost i IT-evolutionen og især blandt kontoransatte. Det specielle ved slips gik derfor lidt tabt i denne periode.

Det 21. århundrede – Slipset får mere personlighed

Slips-slipseknude-slipseguide

I denne periode blev slipset en smule smallere, og europæiske skræddere gjorde det endnu smallere som del af en ny modebølge. I dag finder man, ikke overraskende, det største udvalg af slips nogensinde. De kommer nu i alle former, størrelser, farver og med diverse mønstre efter behag. Der er et slips til enhver smag. I en tid, hvor vi er ekstra kræsne med alt, giver det anledning til at få personlige slips med eget motiv og design helt efter behag.

Der er nu også langt mere frihed i forhold til, hvilket materiale som skal anvendes. Du kan få alt fra traditionel bomuld og silke til strikke- og hækleslips samt sågar et slips, lavet ud af træ. Det er nærmest ingen grænser, og det er det positive, som denne periode bringer til slipsets udvikling. Ligeledes er slipsets tilbehør også blevet populært igen, hvor slipsenåle – i alle motiver og designs – er i efterspørgsel igen. Læs om slipsenålen her!

Det moderne slipsedesign – Information til en gentleman

Vi har allerede givet nogle eksemplet på, hvordan slipset så ud engang i sin spæde start, hvor det startede som et simpelt stykke stof om halsen og senere blev til, hvad vi kender i dag. Men det var dengang. Du har brug for at vide, hvordan slipsets anatomi forholder sig i dag. Jo mere information, du har til rådighed, jo bedre rustet er du til at købe et slips i virkelig god kvalitet. Samtidigt kan du undgå slips i dårlig kvalitet. Du skulle også gerne i højre grad kunne værdsætte det håndværk, som er forbundet med produktionen af et godt slips. Alt dette og mere til fortæller vi dig her. Hvis vi starter fra toppen af slipset, vil du i ethvert moderne slips, finde følgende:

Konvolutten/skallen (bladet):

  • Dette er det yderste stykke stof og er skåret i en 45 graders vinkel for at yde optimal fleksibilitet og derved bevare formen.

Syningerne:

  • De fleste slips er konstrueret af tre eller fire separate syninger. Du finder en syning ned langs længden af slipset samt to syninger i midten af slipset. Denne ene syning, som er placeret ca. lige ved midten af slipset bør ikke være synlig, når slipset er bundet.

Halsen:

  • Halsen er den midterste sektion af slipset.

Mellemforet:

  • Foret i slipset, som er skjult bag syningen. Dette er normalvis lavet ud af strøget uld, som er blødt og bevægeligt. Det skal dog nævnes, at seks og syv-foldeslips ikke har mellemfor, da de ikke har syninger.

Løkken:

  • En slipseløkke er et ekstra lille stykke stof, som du finder i den nederste halvdel af slipset. Denne løkke har til formål at holde den smalle del (halen) på plads og skjult, når slipset er bundet.

Kanten:

  • Slipsekanten er den runde kant på slipset, som giver slipset fylde og dynamik fremfor en flad presset kant.

Halen:

  • Den smalle del af slipset, som puttes ind i løkken, når slipset er bundet.

Mærkat:

  • De fleste slips har et mærkat med producentens navn og/eller logo.

Infomærkatet:

  • Som du nok kender fra stort set alle stykker tekstil, har også et slips et mærkat, som kan indeholde vaskeanvisninger, produktionsland eller anvendte materiale.

Bar Tack:

  • I mangel af et bedre dansk ord herfor, er et ’bar tack’ den kraftige syning, som holder de to sider af slipset sammen. Dette er en ekstra forstærkning, og der bør også være en ved slipsehalen.

Bladet:

  • Dette er blot slipset krop.

Spidsningen:

  • Slipsespidsningen finder du på både bredsidens spids og halens spids og er et dekorativt stykke stof. Dette er anderledes end den ydre skal. Ved nogle slips anvendes samme materiale i spidsningen som ved skallen. Dette kaldes selvspidsning.

Spidsningsmargin/Hem:

  • Dette er afstanden fra kanten af kroppen til spidsningen. ’Hemmen’ er det, der forbinder skallen og spidsningen. Sammen sørger disse for en rund kant og skjuler samtidigt spidsningen, når man ser slipset forfra.   

Den skjulte syning:

  • Også kendt som ’Slip Stitch’. Denne syning løber langs hele slipset og holder de overlappende sider af slipset sammen. Denne syning er relativt løs for at forhindre, at den springer som følge af knudebinding.

Kendetegn – Hvad kendetegner et kvalitetsslips?

Der er naturligvis mange guides til, hvad du skal holde øje med, når du inspicerer et slips, du godt kunne tænke dig at købe. Hos BalderClothes fører vi kvalitetsslips til dig i mange forskellige varianter. Ved du allerede noget om, hvilket slips, du skal have? Her giver vi dig de alle de relevante faktorer, vi kan komme i tanker om.
Se vores komplette udvalg af slips her!

Hold øje med skallen!

Dette er det mest iøjnefaldende. Kvalitetsslips er ofte skåret ud af tre stykker, og det betyder intet, når producenter reklamerer med et slips, skåret ud af et enkelt stykke stof.

Anvendes den rette beskæring?

Som tidligere nævnt i slipsets anatomi, er skallen skåret i en 45 graders vinkel af ren og skær funktionel årsag. Dette giver fleksibilitet. Såfremt slipset ikke er skåret i denne vinkel, vil der under knudebindingen opstå uønskede forvridninger, og dette vil ske konstant, imens du har det på. Det kommer ikke til at hænge ordentligt. Du må samtidigt ikke kunne trække i slipset i en 45 graders vinkel, når det er bundet, hvor det så giver sig ud af knuden. Hvis ikke det er skåret i denne vinkel, så drop det.

Har slipset en retfærdig ’Bar Tack’?

Tjek lige om slipset har en ordentlig ’Bar Tack’ syning. Hvis producenten har været sløset med denne syning – eller den ikke er horisontal – kan det have negativ effekt på slipsets evne til at folde sig ud i korrekt form, når det bøjes. Ligeledes vil det ved en svag eller manglende ’Bar Tack’ være væsentligt svagere og dårligere stillet til at stå imod slitage.

Er det kvalitetsmateriale?

Slipse-slipseknude

Hvor meget du vil ofre på et kvalitetsslips, er helt op til dig, men hold øje med billige efterligninger og kopier. Silke er blødt og rart at røre ved, men hvis det er FOR blødt at røre ved, tyder det på en billig efterligning. God silke er blødt men det klæber mere til fingrenes rug overflade, hvor billig silke ikke har denne interaktion ved berøring.  Du kan også prøve lige at folde slipset en enkelt gang og se, hvorvidt det efterlader et relativt permanent mærke. Ægte silke af god kvalitet efterlader nemlig ikke et permanent aftryk. Husk dog, at der er forskellige typer af f.eks. silke, og selvom der står 100 procent silke, betyder det ikke, at det er kvalitet. Ønsker du et kvalitetsslips i øgte god silke, så kig husk: ”Jo tungere og fastere, silkestoffet er, desto bedre.”

Stoftype – Hvilket type stof skal mit slips være?

Du kan naturligvis få mange slips i mange designs og materialer (sågar et træslips!), og det afhænger muligvis af, hvad du skal bruge det til. Den højeste kvalitet af slips inkluderer:

  • Ægte silke (silke som er tung og fast)
  • Cashmere
  • Uld

Vælger du et slips i ægte silke, koster det også derefter, men har du et dyrt outfit på, er det en skam at vælge noget, som ikke har samme eksklusive look. Omvendt kan dit outfit også diktere, at du vælger et slips af mere alternativ kvalitet, såsom polyester eller mikrofiber, såfremt du har en mindre ’dyr’ mundering på. Det kunne f.eks. være en blanding af polyester og silke, hvilket vi også fører her hos BalderClothes. Her er skallen af silke, og spidsningen er polyester. Et interessant valg er også et slips af cashmere, men det er også det mest omkostningsrige valg.

Find det rigtige slipsestof til årstiden

Det kan også være, at du lader årstiden diktere dit valg af stof. I så fald skelner man imellem de forskellige årstider og vælger slips derefter.

Stof til forårs- og sommerslips

Dette er stoftyper, som i slipseregi ofte forbindes med de lysere, varmere perioder op til og under sommeren. Her anbefaler vi linned og bomuld. Dette er slips med mere kraftige motiver i lysere farver, såsom prikker og tern og striber. Denne type slips bør matches med et sommeroutfit. Hvis du kan finde et outfit i samme type stof, linned eller bomuld, spiller det perfekt, og de hele komplimenterer hinanden.

Stof til efterårs- og vinterslips

Her finder vi de stoftyper, som vi vanligt associerer med de kolde måneder, såsom uld og andet ’varmt’ tekstil. Disse slips er mindre ’flamboyante’ og mere casual. Cashmere og tweed er populære valg. Har du dog ikke lyst til at gå med uld, kan det gå med et mørkere slips, der komplimenterer dit mørkere outfit. Her anbefaler vi mørke slips med mildere farver. Igen er et vigtigt, at du vælger et outfit, som komplementerer dit valg af slips – stoftype, farve etc.

Opsummering

Som udgangspunkt er det helt op til dig at vælge, men prøv dog at undgå billige efterligninger, som ikke lavet til gentagen brug. Silke i god kvalitet er et materiale, som ikke er tynget af sæsonen, og det kan du bære hele året rundt. Ønsker du dog at følge sæsonen kan du som nævnt vælge linned og bomuld til forår og sommer og uld til efterår og vinter. Se flere varianter af slips her!

Proportionerne – Hvor stort skal mit slips være?

Med det store udvalg vi i dag har af slips, er det blot endnu vigtigere at have i tankerne, hvordan det passer til vores kropskomposition og outfit. Det afhænger nemlig af, hvad du har på, hvilket afhænger af, hvad din kropskomposition er, hvis det giver mening.

Et eksempel, som ofte bliver brugt, er størrelsen på din blazer reverse ved kraven. En tommelfingerregel siger, at slipsets bredeste punkt bør være ca. den samme som reversens bredeste punkt. Vi skriver ca., da du kan afvige med en smule til eller fra i forholdt til bredden af slipset. Et andet eksempel er, hvis i er en gruppe til bryllup, hvor der måske er flere forlovere, som differentierer drastisk i fysisk størrelse mht. højde, bredde etc. Hvis gommen nu er meget smal, kan man være fristet til at vælge samme type slips – et smalt slips – til forloverne også. Her skal man dog tage individet i betragtning, hvorfor en forlover, som er større, vil kræve et bredere slips end gommen ift. reversen. Gommen skal derimod have et lidt smallere slips ift. reversen, som nævnt tidligere. Læs om tøj til brudgommen her!

Slipsevarianter – Hvordan differentierer slipsene sig?

Slipsene varierer naturligvis meget alt efter, hvilket materiale, der er blevet anvendt i fremstillingen. Det er godt at vide, hvilke egenskaber de forskellige slips har, når du skal udvælge slipset sammen med dit outfit. Vi har tidligere nævnt årstiderne som et pejlemærke for, hvad du kan vælge, men her får du et overblik over, hvad du kan forvente fra de forskellige typer slips i forhold til det anvendte materiale.

Silkeslips

Slips-ternet-slipseguide

Det gode silkeslips er tungere og mere fast end kopierne og reagerer mere på dine rug fingre, når du fører dem henover slipset. Her kan du få silkeslips i god og dårlig kvalitet, og du kan vælge mellem et gennemarbejdet slips i færdig form eller et uraffineret slips med rustikt look. Du har først den klare type silke, som er raffineret. Dette er typen, som vi oftest ser i silkeslips, og her får du de velkendte bløde og fleksible egenskaber, alt efter kvaliteten af denne raffinerede silke. Dernæst har du den rå type, som ikke er raffineret. Dette giver som sagt et rustikt slips, som med sin rug overflade totalt modsætter sig det raffinerede silkeslips. Disse er en hel del sjældnere, da de er mindre casual og mere unikke i deres tøjkombination.

Silkeslips kan opsummeres ved, at de:

  • Er ’silkebløde’ – sjovt nok.
  • Sidder perfekt om halsen og er super behagelige at have på.
  • Har en fremragende glans
  • Er alsidige ved tøjkombinationer
  • Har lang levetid (afhængigt af producentens procedure i produktion)

Ulemperne ved et silkeslips inkluderer, at de:

  • Ofte er meget dyre.
  • Kræver professionel rengøring.
  • Rynker nemt. (De springer dog nemt tilbage i form efter aftryk)
  • Mister glans ved overeksponering til sol.

Uldslips

Uldslips kan deles op i to typer, som er den billige og den dyre. Det billige uldslips har med sit tykke og rug tekstur sin anvendelse om efteråret og vinteren, hvor mere uformelle begivenheder gør sig gældende. Dette kunne være et fint supplement til lidt mere uvanlige beklædninger, såsom overtøj, der er lidt mindre casual og af tekstil, der minder om de grove uldslips. Det dyre er Cashmereslipset, hvilket er tyndere og mere raffinereret. Kvalitet og karakteristika varierer alt efter racen, hvorpå uldet er produceret. Cashmere geder producerer uld, som er af den dyreste prisklasse, kontra f.eks. Merino får, som producerer uld, der er væsentligt billigere og generelt meget mere anvendt.

Dette giver en fordel i alsidighed, nåde i praktisk anvendelse men også tøjkombination. Cashmere er dog op til 8 gange varmere end f.eks. Merino uld, hvilket giver det en fordel i kulden. Der er to typer uldslips: strikket og vævet. Det strikkede slips er generelt mere anvendt, grundet dets relativt simple design og grove tekstur. Dog mangler et strikkeslips fastheden og strukturen af et klassisk slips – især i knuden – da det er et meget blødt materiale. Det vævede slips er lavet med finere uld og mere formelt end det strikkede. Jo finere uldet, jo bedre egenskaber fra selve slipset, og jo bedre sidder det med knuden om halsen.

Uldslips kan opsummeres ved at de:

  • Er resistente overfor rynker
  • Til en vis grad afviser væske
  • Er varme og holder varmen

Ulemperne ved uldslips inkluderer, at de:

  • IKKE kan renses. Bliver de svinet til, er det slut!
  • Er forbeholdt vintermånederne, da de er meget varme.
  • Kræver lidt mere omtanke i tøjkombinationen.

Bomuldsslips

Et bomuldsslips har ikke de samme ’premium’ egenskaber som silkeslips og ikke det rustikke look samt varmen fra et slips af uld, og det har også en mat farve. Bomuld er dog det mest almindelige tekstil i verdenen, hvorfor det også har sit indtog i slips. Fordelen ved et bomuldsslips er, at det er billigt, slidstærkt og behageligt at have på. Såfremt det er 100% bomuld får du derfor ikke det mest glamourøse eller skinnende slips, og det er derfor bedre egnet til et mere casual look end de formelle begivenheder. Bomuldsslips kan opsummeres ved at de:

  • Er billige.
  • Er slidstærke.
  • Er behagelige at have på.

Ulemperne ved et bomuldsslips inkluderer, at de:

  • Har en (for nogle) kedelige mat farve
  • Falmer hurtigt ved forkert opbevaring. (f.eks. i lyset)
  • Har chance for at miste lidt af sin oprindelige form efter gentagen brug.
  • Krymper i almindelig vask. (få en professionel til det!)

Polyesterslips

Polyesterslips får ofte et mindre positivt ry for at være billigt og ’plastikagtigt’, hvorfor det meget normalt at se det i kombination med f.eks. uld for at give et mere naturligt udtryk. Polyesterslips kan opsummeres ved at de:

  • Er nemme at rengøre for snavs og pletter.
  • Er slidstærke og resistente overfor aftryk og mærker fra knudebindeingen.
  • Er blandt de billigste slips på markedet.

Ulemperne ved et polyesterslips inkluderer, at de:

  • Er mere stive i det end f.eks. silkeslips.
  • IKKE må stryges! Ellers smelter de.
  • Absorberer lugte meget nemt, og disse er nærmest umulige at fjerne igen.

Mikrofiberslips

Denne slipsetype er er en blanding af Polyester og Nylon. Mikrofiberslips har en fantastisk evne til at holde formen samt være dejligt blødt. Det kommer desuden i mange farver og motiver, da det er utroligt nemt at arbejde med. Det er ofte det foretrukne valg i forhold til alternativer til silke, da det er mere resistent overfor skidt og snavs og stadig har et meget glansfuldt ydre. Derfor kan disse slips anvendes til mange tøjkombinationer.  Mikrofiberslips kan opsummeres ved, at de:

  • Kommer i en fordelagtig prisklasse i forhold til kvaliteten.
  • Er meget nemme at holde rene.
  • Er meget alsidige med tøjkombinationer.
  • Bevarer sin form og glans ved gentagen brug.

Ulempen ved mikrofiberslips er dog, at de:

  • Har en stor forarbejdningsproces, hvilket er mindre godt for miljøet.

Satinslips

Satin er en vævsform, og ved satinslips kommer satinen enten fra silke eller bomuld – hvilket afhænger af prisen. Det er blandt det mest prominente materiale til formelt beklædningstilbehør og skal derfor kombineres med det bedste formelle tøj derefter. Satinslips kan opsummeres ved, at de:

  • Ikke falmer i farven og kan fremstå endnu mere skinnende end silkeslips.
  • Skiller sig mere ud end silkeslips.

Ulempen ved satinslips inkluderer, at de:

  • Er næsten umulige at rengøre.
  • Er dyrere end traditionelle silkeslips. (såfremt der er tale om satinslips, lavet af silke)

Alternative slips – De makabre slips til excentrikeren

Slips kan laves ud af nærmest hvad som helst, og kun fantasien sætter grænser. Derfor vil vi ikke gå mere i dybden med fordele og ulemper ved de mere obskure slips, da dette er ren og skær smagssag. Hvis du gerne vil skille dig endnu mere ud og sætte dit præg på folk i længden, skal du læse med nu. Her er nogle af de mere alternative slips, som vi er stødt på i tidens løb.

Træslips – et slips lavet af træ?

Udtrykket ”stiveste puds!” får en ny betydning med dette koncept af et slips, lavet af træ. Her får du i hvert fald et slips, der holder sin form og som ikke falmer! Disse fås som solide stykker træ eller med led, så de kan følge kroppen lidt bedre, og så er de fleste af dem jo håndlavede. Hvem kan modstå et flot, lakeret træslips?

Bambusslips – et slips lavet af bambus?

Nej, det er ikke blot den gennemsnitlige pandas foretrukne spise. Slips produceret på bambus findes faktisk og er en helt del mere miljøvenligt i sin produktion end de gængse slips på markedet. Forståeligt nok, er der dog ikke så mange på markedet, så hvis du får fingrene i et, er du heldig. Hæng det op på væggen og betragt det som et makabert maleri.

Dyreskinsslips – et slips lavet af dyreskin?

Dyreskinsslips er et yderst sjældent syn og med god grund. Vi kender ikke til dets egenskaber, men kan kun forestille os, at det er svinedyrt og ikke særligt behageligt eller pænt, sammenlignet med nærmest alle andre slips. Det er uden tvivl også noget, som ikke ses på med megen positivitet, og produktionen må enten foregå i palæet hos en superskurk eller et afsides skur i en brasiliansk jungle.

Hvordan binder man et slips?

Slips-slipseguide-1

Det store spørgsmål for mange, som ikke går med slips til dagligt, er, jamen hvordan binder jeg så mit slips korrekt? Der er jo et vælg af knuder at vælde af knuder at vælge imellem, så hvad gør jeg? Det er helt korrekt, at der er et utal af knudetyper. Derfor er der også et utal af måde at binde dit slips på. Hvis du ikke er vandt til at gå med slips, kan det være en god ide at holde sig til en populær knude såsom Windsorknuden. Her er der dog også forskellige typer af Windsorknuder, men vi kan fokusere på en klassisk ’fuld Windsor’. Vi tager det et step ad gangen.

  1. Placer indersiden af slipset henover din nakkekrave med den brede side til højre, hængende 10-15 cm. under dit bælte.
  2. Kryds den brede slipseende horisontalt henover den smalle slipseende, så det former et X lige under din hage.
  3. Før den brede slipseside op igennem løkken (under din hage), så den kommer ud, pegende opad indenunder X’et. Hold X’et på plads med en finger.
  4. Træk den brede slipseside hele vejen nedover dit X.
  5. Før den brede slipseside rundt bagom knuden og før den horisontalt fra højre til venstre.
  6. Før den nu den brede slipseside op og tryk den diagonalt henover knudeforsiden.
  7. Før den brede slipseside henover toppen af løkken (omkring din nakkekrave) og før den ned igen, så den kommer ud til venstre ved din hage.
  8. Før den brede slipseside horisontalt henover knudeforsiden fra venstre til højre. Før en finger igennem knuden og hold den på plads.
  9. Før den brede slipseside under løkken endnu en gang, så den kommer rundt om nakkekraven med spidsen pegende opad. Hold stadig knuden på plads.
  10. Vend den brede slipseside nedad og før spidsen igennem den horisontale løkke, som du har holdt på plads med din finger indtil nu.
  11. Træk den brede side hele vejen ned og udglat løshed or folder i knuden.
  12. Success! Du har nu bundet en klassisk fuld Windsorknude!

Øvelse gør mester, og du skal nok igennem anvisningerne et par gange, før det sidder i skabet. Men når det så sidder, som det skal, så sidder det altså også bare perfekt. Dit outfit får lige det sidste boost, og du står skarpt med et slips, som du forhåbentligt har nøje udvalgt og er glad for. I kommende afsnit kommer vi nærmere ind på, hvor mange slipseknuder der er. Vi fortæller naturligvis også, hvordan du binder dem, så du kan øve dig og med tiden blive en sand mesterbinder. Læs mere om slipseknuder her!

Slipseknuder – Hvor mange er der?

Det er et godt spørgsmål. Hvis du synes, der er mange slipsetyper, så overrasker det dig nok ikke, at der er endnu flere måder at binde dem på. Der figurerer forskellige tal rundt omkring på nettet, hvor nogle siger 85 og andre 177 tusinde. En markant difference, som nok også er et spørgsmål om definitionen af, hvad en selvstændig slipseknude er. Den konventionelle tankegang af en slipseknude beror på, at knuden skal være tildækket af slipsets beklædning.

Tallet 85 stammer fra 1999 og dækker antallet af gange, hvorpå en konventionel slipseknude kan bindes på samt populær litteratur om slipsets historie. Af de 85 er der dog blot lidt over en snes af dem, som er tilstrækkelig anstændige og forskellige til, at man kan gå med dem. Hvordan når vi så op på 177 tusinde – 177,147 for at være helt præcis. Jo. Det er der såmænd en matematisk beregning bag (More ties than we thought – Stokholms institut fra 2014). Hvilken præcis vil vi ikke bruge tid på. Dog afhænger dette som sagt af, hvad man subjektivt betragter som værende en selvstændig slipseknude. Forskerne heri har således taget alle mulige kombinationer med samt vinkler, som man ellers ikke ville drømme om at bruge. Tager man derfor det hele med, når man ifølge forskerne op på de 177,147 måder at binde en slipseknude på. Vi nøjes dog med at tage udgangspunkt i nogle få af de mest populære slipseknuder.

Populære slipseknuder – 5 slipseknuder en gentleman skal kende!

En halv Windsor

En halv Windsor slipseknude er mindre end sin modpart (en fuld Windsor) og er en relativ nem slipseknude at binde. Såfremt du er nybegynder med at binde slips, anbefaler vi, at du starter med en halv Windsor slipseknude. Du får her en knude, som sidder godt, er hurtig og nem at binde igen og igen, samt meget alsidig i dens anvendelse. En halv Windsor er perfekt til medium slips af den tykkere slags. Den er især god til høje personer, som ønsker at gå med et slips af normal længde. Det er fordi, at denne slipseknude ikke kræver ligeså meget slipselængde som en fuld Windsor. Se også fremgangsmåden for en Kent slipseknude her!

Hvordan binder jeg en halv Windsor? Følg med her!
  1. Placer slipset på din nakke med den brede side mod din højre skulderside, således slipset hænger ned under din hofte. Den smalle ende skal således hænge i samme højde som dine ribben.
  2. Kryds den brede slipseende foran den smalle slipseende fra højre til venstre, således det former et X lige under din hage.
  3. Før den brede slipseende i en løkke horisontalt bagom slipsets smalle ende.
  4. Før den brede slipseende op og ned igennem toppen af X’et og træk det på plads.
  5. Hold den brede slipseende med din højre hånd og fold det henover den smalle slipseende fra højre til venstre.
  6. Bevar den trekantede form, som du nu gerne skulle stå med ved knuden. Hold denne trekant på plads med din venstre hånd og før den brede slipseende ind mod dit bryst. Før nu den brede slipseende op gennem løkken fra bagsiden.
  7. Brug nu din pegefinger på venstre hånd og åben trekanten, som nu er formet over X’et, og træk den brede slipseende hele vejen igennem.
  8. For at justere længden på slipset, trækker du slipseknuden op mod din nakkekrave, imens du samtidigt trækker den smalle slipseende nedad.
  9. Tillykke! Du har nu bundet en halv Windsor knude!

En fuld Windsor

Slips-slipsenål

Vi valgte at starte med en halv Windsor, som er den nemmeste at benytte, men til den lidt mere øvede anbefaler vi en fuld Windsor slipseknude. Dette er en knude, som modsætter sig en halv Windsor ved at være mere kompleks. Denne knude kræver mere slipselængde og danner i sidste ende en bredere og mere fyldig slipseknude. En fuld Windsor anses derfor som værende mere formel end en halv Windsor og bør derfor anvendes derefter til det fineste tøj, du har.

Hvordan binder jeg en fuld Windsor? Følg med her!
  1. Placer slipset med den brede ende på din højre side, hængende 10-15 cm lavere end din livrem.
  2. Kryds den brede slipseende horisontalt henover den smalle slipseende, så du som vanligt får et X lige under hagen.
  3. Før den brede ende op og igennem løkken, som du nu har lavet, således den brede ende udspringer med spidsen opad bagved X’et. Brug en finger til at holde X’et på plads.
  4. Træk den brede slipseende hele vejen ned.
  5. Før den brede slipseende rundt omkring knuden horisontalt fra højre til venstre.
  6. Vend den brede slipseende opad og tryk den diagonalt henover knudens forside.
  7.  Før den brede slipseende i en løkke henover toppen af løkken (omkring din nakkekrave) og før den ned igen. Den brede slipseende burde nu udspringe til venstre for den smalle slipseende.
  8. Før den brede slipseende horisontalt henover knudens forside fra venstre til højre. Dette skaber et horisontalt bånd på knuden. Før en finger ind igennem det og hold det på plads, imens du færdiggør knuden.
  9. Før den brede slipseende ind under løkken (ved din nakkekrave) en sidste gang og så rundt om nakkekraven med spidsen af den brede slipseende pegende opad.
  10. Vend den brede slipseende nedad og før spidsen gennem den horisontale løkke, som du holder på plads med din finger. (se evt. trin nr.8)
  11. Træk den brede slipseende hele vejen ned og udglat eventuelle krøller. Sørg for at slipset ikke hænger løst, men at det sidder tilpas fast.
  12. Tillykke! Du har nu bundet en fuld Windsor slipseknude!

Du står nu med din formelle slipseknude, som sidder skarpt på dit fineste tøj. Dette er en knude, som er stor og bred og som fungerer bedre med et smallere slips. Dette er fordi, at det i forvejen er en relativt bred knude, som tager meget af slipsets længde samt meget plads. Gå med en halv Windsor, hvis dette ikke fungerer for dig, eller prøv en af vores andre anbefalinger.

En Pratt/Shelby slipseknude

Endnu en knude til alle lejligheder. Den er utrolig simpel i sin konstruktion og derfor nem at binde, og den tager ikke ret meget plads. Dette er også et fint valg for nybegynderen, eller den som har for travlt til at få en fuld Windsor til at sidde perfekt og må gå på kompromis til det fine tøj. Grundet dets konstruktion fungerer det bedst til slips af tynd- og standard tykkelse, da den ved tykkere slips ikke vil sidde behageligt eller optimalt.

Hvordan binder jeg en Pratt/Shelby knude? Følg med her!
  1. Placer slipset omkring din nakkekrave med vrangen udad. Vend den brede slipseende mod din venstre, 2,5-5 cm lavere end den ønskede position for slipset ved afslutning. (Hvor langt nede vil du have slipset til at sidde?)
  2. Kryds den brede slipseende ned under den smalle slipseende, således der formes et X under din hage.
  3. Før den brede slipseende ind igennem løkken.
  4. Træk den brede slipseende hele vejen ned og vend spidsen, således den peger mod din venstre.
  5. Før den brede slipseende horisontalt på tværs af slipseknuden (fra højre til venstre). Tryk en finger ind bagved den horisontale slipseknude, som du netop har bundet.
  6. Før den brede slipseende op gennem løkken.
  7. Peg spidsen af den brede slipseende nedad og træk den brede slipseende ned igennem den horisontale slipseknude. Sørg for at det sidder fast.
  8. Juster slipset ved at tage fat i slipset med den ene hånd, imens du trækker blidt i den smalle ende med den anden hånd.
  9. Tillykke! Du har nu bundet en Pratt/Shelby slipseknude!

Denne slipseknude har samme størrelse som en halv Windsor, og den passer som sagt til alle lejligheder. At den er nem og binde og alsidig, gør dette til en yderst populær slipseknude.

For den øvede slipsebinder

Søger du en regulær udfordring kommer nu et par anbefalinger, som kræver lidt tålmodighed og fingersnilde. Det vil tage lidt tid for de fleste at mestre disse, men her vil arbejdet bære lønnen i sig selv. Når du kan mestre en avanceret knude og bære den med det rette outfit, vil folk snakke om dig, og du vil blive begivenhedens højdepunkt.

Disse knuder anses ikke just for at være formelle, da de tiltrækker for meget opmærksomhed. Dog kan de anvendes til begivenheder, hvor du netop gerne vil være centrum for alt diskussion og fremvise dine evner som slipsebinder og ikke mindst, gentleman. Vi forsøger at guide dig igennem, og forhåbentligt kommer du ud på den anden side med en eller flere fantastiske slipseknuder! Lad os komme i gang!

En Trinity slipseknude

Denne slipsknude stammer fra den keltiske kultur, og en klassisk Trinity er en triangulær og er trepunktssymmestrisk knude. Den kan være svær at mestre fra starten af, men når man har lært den, kører det også for de fleste. Dette er ikke en formel knude, men en knude, der får dig til at skille dig ud og fremviser, at du har gjort dig umage med dit slips.

Hvordan binder jeg så en Trinity slipseknude?
  1. Placer slipset henover nakken med den brede slipseende mod din højre side.
  2. Tag den smalle slipseende og før den på tværs henover forsiden af den brede slipseende, så du står med dit X lige under hagen.
  3. Tag nu den smalle slipseende og fold den blidt op igennem nakkekravens løkke og fold den så igen, denne gang over kanten af nakkekraven, således den smalle slipseende nu udspringer på din højre side.
  4. Før nu den smalle slipseende horisontalt bagom den forestående slipseknude, så den smalle slipseende udspringer på din venstre side.
  5. Før den smalle slipseende op over forsidekanten af nakkekraven, mod din højre, og ned igennem nakkekravens løkke. Den smalle slipseende burde nu udspringe på din højre side.
  6. Før nu den smalle slipseende horisontalt henover forsiden af slipseknuden og mod din venstre side.
  7. Før nu den smalle slipseende op igennem nakkekravens løkke.
  8. Fold den smalle slipseende henover forsiden af nakkekravens kant og bring den ned IGENNEM den horisontale fold, som du lavede på forsiden. Tjek. Sidder det hele som det skal?
  9. Bring nu den smalle slipseende bagom den brede slipseende i en horisontal vinkel mod din venstre.
  10. Før nu den smalle slipseende op IGENNEM den tværgående fold, som du netop har lavet. Dvs. den som går oppefra og ned.
  11. Tag nu det resterende slipsestykke af den smalle ende og fold henover nakkekravens kant.
  12. Skjul det resterende slipsestykke i nakkekravens inderside.
  13. Tillykke! Du har nu bundet en Trinity slipseknude!

En Eldredge slipseknude

Slips-slipsebinding

Den sidste af de to øvede knuder er en Eldredge slipseknude. Et regulært monster, som kun bør bæres til meget særlige begivenheder og som altid kan drille selv en øvet. Den er ikke formel, men blot usædvanlig og fantastisk på en og samme tid. Dette er en mere ukonventionel slipseknude, som tager sig helt fantastisk ud til uformelle arrangementer. Knuden stammer fra 2007 og blev opkaldt efter dets opfinder, Jeffrey Eldredge. Denne slipseknude er større end en fuld Windsor. Den resterende lille stump af den smalle slipseende vil således være skjult i nakkekraven på din skjorte. Alt efter hvilket medie du spørger, vil en Eldredge indeholde mellem 13 og 15 trin.

Hvordan binder jeg så en Eldredge slipseknude?
  1. Begynd med den brede slipseende. Placer slipset henover nakken, så den brede slipseende vender mod din højre. Den brede slipseende bør hvile ved toppen af din livrem.
  2. Kryds den smalle slipseende venstre henover den brede slipseende, så du står med det klassiske X under din hage.
  3. Kryds nu den smalle slipseende bagom den brede slipseende, så du nu har den smalle slipseende mod din venstre side.
  4. Hold X’et på plads med en hånd og hiv nu den smalle slipseende lodret op og diagonalt ned igennem din slipseløkke, således den smalle slipseende udspringer på din højre side.
  5. Før nu den smalle slipseende horisontalt mod venstre, henover knudens forside og før den op igennem slipseløkken. Brug lige et øjeblik på i spejlet at se om det hele sidder fast og korrekt.
  6. Før nu den smalle slipseende henover knuden og let diagonalt ned mod din højre.
  7. Før nu den smalle slipseende mod din venstre, horisontalt og bagom slipseknuden, således den udspringer på din venstre side. Tjek. Sidder det hele korrekt? Du skulle nu gerne stå med den smalle slipseende på din venstre side. Nu bliver det nemlig lidt mere vanskeligt!
  8. Før den smalle slipseende let diagonalt op IGENNEM den diagonale fold, som gerne skulle sidde på den højre side af slipseknuden. Sørg for, at det hele sidder tilpas fast.
  9. Træk let i den smalle slipseende, så den sidder fast. Før nu den smalle slipseende op over kanten på din nakkekrave på din højre side og ned igennem indersiden af nakkekraven. Den smalle slipseende skule gerne kunne flugte med nakkekravens linjer, således du kan lave en glat fold.
  10. Fold nu den smalle slipseende nedefra, blidt omkring kanten af din nakkekrave og før den op over forsiden på kanten af nakkekraven og forbi knuden, og til venstre og så ned igennem nakkekravens løkke. Nu skulle du gerne stå med den smalle slipseende på din venstre side. Tjek. Sidder det hele som det skal?
  11. Før nu den smalle slipseende op og ind igennem den fold på din venstre, som du med den smalle slipseende lavede tidligere.
  12. Træk blidt i det resterende lille stykke af den smalle slipseende.
  13. Fold nu den smalle slipseende henover kanten på nakkekraven på samme side (din højre) og skjul den på indersiden af nakkekraven.
  14. Tillykke! Du har nu bundet en Eldredge slipseknude!

Hvilken slipseknude skal jeg vælge?

Nu har vi givet dig nogle anbefalinger af slipseknuder fra de helt nemme til de mere øvede og avancerede. Hvilken en, du benytter, er selvfølgelig i sidste ende op til dig, men som gentleman bør du vide, at begivenheden dikterer dit valg af outfit, deriblandt slips, og efterfølgende slipseknude etc.

Slips til formelle begivenheder – Hvad er slipsekutyme her?

Til de formelle begivenheder ønsker du at se præsentabel ud men også udstråle en seriøsitet og klarhed omkring begivenheden. Du er trods alt en gentleman, og dit jakkesæt sidder forhåbentligt lige i skabet ligesom dit valg af slips. Derfor bør din slipseknude også være af en mere konservativ og genkendelig type. Her anbefaler vi slipseknuder som en fuld Windsor, som sidder flot og bredt omkring din nakkekrave eller en halv Windsor, som er meget almindelig og nem at justere på. En Pratt slipseknude er også et konservativt og flot valg. Ligeledes er knuder, som vi ikke har nævnt, såsom Four-In-Hand, Oriental samt Kelvin slipseknude, som er en forlængelse af Orientalen. Alle forholdsvis simple knuder, som er nemme at mestre og som sidder godt og skarpt.

Du er væsentligt mere begrænset ift. typer af slipseknuder til formelle begivenheder. Derfor er det vigtigt, at de knuder, du så vælger, sidder lige i skabet og ikke er løse, krøllede eller skæve!  

Slips til uformelle begivenheder – Hvilke slips skiller sig ud?

Man kan sige, at du selv er fuldstændig herre over, hvad du begiver dig ud i her, og du kan derfor eksperimentere efter behov. Til uformelle begivenheder er det din pligt som gentleman at komme med noget anderledes i slipseknude end resten af selskabet. Nu behøver du ikke begive dig ud i en Eldredge slipseknude, men det kunne være et interessant valg. Slipseknuder som Trinity, Van Wijk samt en såkaldt ’Murrel’ er alle udmærkede valg, som du kan forsøge dig med. De sikre dig opmærksomhed og tester samtidigt dine slipsebindingsfærdigheder.

Hvis du så alligevel vil begive dig hen i Eldredge slipseknudens sværhedsgrader, findes et utal af personlige slipseknuder, som er meget uortodokse og nærmest ubegribelige. Knuder såsom ’Intrinity’, ’Onassi’, ’Truelove’ og ’Merovingian’ er alle slipseknuder med ekstrem høj sværhedsgrad. Netop derfor er de også interessante at kaste sig ud med, og hvis du er virkelig skarp, kan det også være, at du opfinder din egen variant.

Vedligeholdelse af slips – Hvordan passer jeg på mit slips?

Som den lykkelige ejer af et eller flere fornemme slips, som du kan tage på til enhver lejlighed, handler det om at passe på dem. Har du købt et billigt slips til noget, der minder om engangsbrug, kan det muligvis være af markant mindre betydning for dig. Har du dog investeret i et slips i den almindelige til dyre prisklasse, vil du nu nok gerne forlænge dets levetid. For korrekt opbevaring anbefaler vi, at du hænger dit slips i dets fulde længde på en knage eller lignende, således det ikke mister dets form. HUSK dog at strikkede slips ikke må hænges men skal lægges på en flad overflade i dets fulde længde. Ellers kan det blive ’løst.’ Opbevar det i dit skab eller et andet tørt sted i ly for sol og fugt. Man kan sige, at der er to parametre at fokusere på i vedligeholdelsen af et slips. Vi nævner ganske vist tre, men det kommer vi til. Læs med her på, hvordan du forholder dig til vedligeholdelsen af dit slips.

Opbevaring af slips – hvordan skal jeg opbevare mit slips

Er du en person, som lader dit slips ligge og flyde rundt omkring på værelset, i skabet eller i skuffen? Det er meget normalt, men hvis du er glad for dit slips, er det en vane, som bør tages afstand fra. Når du skal opbevare dit slips, er det vigtigt, at du:

1) Binder slipset op

Husk at binde dit slips og ikke efterlade det med knuden intakt. Det kan være fristende efter en lang dag på kontoret eller til en længere begivenhed blot at løsne slipset og tage det af. Kort råd: ”Lad være med det.”. På denne måde garanterer du nemlig at ødelægge formen på dit slips, og du skaber unødvendige og potentielt permanente folder. Dit slips vil ikke se ordentligt ud i længden, og du risikerer ikke at kunne udbedre det på nogen mulig måde. Sørg derfor for at binde slipseknuden op, så du kan opbevare slipset i dets naturlige form. Det tager kun et øjeblik.

2) Ikke ruller det sammen

Mange har også tendens til at rulle slipset sammen eller smide dem over stolen eller sofaen.  Slips er lavet af meget sart materiale, som nemt optager lugte, fibre og potentielt sågar farver fra miljøet i nogle tilfælde. Opbevar det i dets fulde længde.

3) Ikke lader det ligge i solen

Som nævnt, er slips meget sarte i materialet, og derfor frarådes det kraftigt at lade dem ligge i solen. Du risikerer, at slipset falmer i farven, hvilket sker med garanti efter noget tid i solen. Sørg derfor for at opbevare dit slips i ly for solen.

Rengøring af slips

Det nemme svar er, at slipset blot skal sendes til rens. De er professionelle og ved ’oftest’, hvad de laver, om end det koster, men sådan er det. Det er delvist korrekt. Husk dog lige at tjekke med, hvordan de rengør dit slips. Sørg desuden for, at de ikke presser dit slips, da det ødelægger formen på det. Ikke alle er lige dygtige, og ikke alle har lige meget erfaring med slips. Det bedste resultat vil altid opnås ved at sende det til rens hos et kompetent renseri med styr på slips af din type, men hvad nu hvis der blot er tale om en lille plet? I så fald vil du nok gerne selv kunne rengøre dit slips ganske gratis. Det afhænger naturligvis af pletten og typen af slips. Slips såsom dem af solid farve får nemt pletter og smuds, uanset hvor forsigtig du er. men her er nogle råd til, hvordan du kan rengøre dit slips. Husk dog, at dette er på egen hånd, og vi kan ikke tage ansvar for, hvis din rengøring fejler. Dette er blot forslag, som du kan vurdere ud fra!

Sådan renser du dit slips – Ved mindre besværlige pletter

Såfremt du er så uheldig at spilde noget væske eller mad på dit slips, handler det om at være arbejde hurtigt! Blødgør slipset i koldt vand (gerne Danskvand for optimal effekt), således smudset/pletten ikke sætter sig mere fast.

Jeg har spildt noget fedtstof på slipset – hvad gør jeg?

Har du f.eks. spildt noget animalsk fedtstof, er det dog ikke nok med koldt vand eller Danskvand. Drys noget talkumpulver på dit slips HURTIGST MULIGT, således pulveret absorberer fedtstoffet. Vent nogle timer og fjern så det overskydende pulver og fedtstof med en blød klud.

Jeg kan ikke nå at lægge slipset i blød, da jeg er ude af huset!

Dette er nok det mest sandsynlige scenarie. De færreste har mulighed for at lægge det i blød med det samme og gøre noget ved det. Derfor må man bruge andre midler for at reducere skaden, når man kommer hjem. Brug herefter ætanol alkohol på noget blødt hvidt stof eller klud til nænsomt at ’duppe’ slipsepletten. 

Kan jeg stryge mit slips?

Det korte svar er NEJ. Stryg ikke dine slips, da det ødelægger indersiden samt formen på slipset. Der er dog en anden løsning. Hvis du insisterer, så placer i stedet strygejernet et godt stykke fra selve slipset (ca. 5-10 cm). Brug blot dampen på denne måde.

Reparation af slips – Kan jeg reparere mit slips?

Når vi siger ’reparation af slips’ hentyder vi naturligvis til mindre reparationer og ikke operationer. Hvis skaden er for stor, er der ikke andet for end at købe et nyt. Har du dog et dyrt og lækkert slips – eller bare et slips du er meget glad for – som har en mindre skade, vil du muligvis gerne gøre et forsøg på at udbedre den. Igen afhænger det af skadens omfang, men der er da nogle små ting, du kan gøre, som genopretter noget af slipsets tilstand. Husk dog, at dette er på egen hånd, og vi kan ikke tage ansvar for, hvis din reparation fejler. Dette er blot forslag, som du kan vurdere ud fra!

Sådan fikser du rynker og folder i dit slips

Dette er et nærmest uundgåeligt problem, som opstår ved ganske simpel brug henover tid. Går du med slips hver dag, så tænk blot på alle de gange du ubevidst lige justerer slipset og hiver i knuden. Med tiden bliver materialet bare svagere, men der er dog ting du selv kan gøre ved rynker og folder. Husk at vi skal fikse slipset. Måden at gøre det på er nemlig en ting, som vi tidligere har frarådet ift. opbevaringen; nemlig at rulle det sammen. Ikke desto mindre gøres det sådan her.

  1. Start med slipset i dets fulde facon og længde. (Bind knuden op)
  2. Placer den smalle slipseende i din håndflade, således spidsen hviler henover din pegefinger, din langfinger og din ringfinger og holdes på plads af tommelfingeren.
  3. Begynd nu nænsomt at vikle slipset rundt om dine fingre og sørg for, at det vikles fast rundt om hånden. Ikke stramt men fast.
  4. Tag nu slipset af og placer det på siden.
  5. Efterlad slipset i denne position natten over, og det bør nu være fri for rynker og folder.

Skal jeg vælg slips eller butterfly – Den evige debat

Skal jeg have slips på eller butterfly? Dette er den evendige debat om, som huserer i hovedet på mange, når de skal vælge outfit. Hvad er ’bedst’? Tja, det er et godt spørgsmål og et, som ikke er spor sort/hvidt, hvilket jo giver mening. Hvad du skal have på, afhænger jo først og fremmest af begivenheden. Begivenheden dikterer din overordnede påklædning i form af jakke, bukser etc., og denne påklædning dikterer således dit valg af slips og butterfly. Først fokuserer vi på design, formalitet samt variationer. Funktionen for henholdsvis slips og butterfly er den samme i form af et påklædningstilbehør, som afspejler dig. De er i begge tilfælde kronen på værket. Vi har faktisk tidligere dækket området mere i dybden til fordel for dig. Læs om butterflys vs slips her!

Derfor skal du vælge slips

Nu handler hele dette lange indlæg jo om slips, og på nuværende tidspunkt, såfremt du har læst med tidligere oppe, er du så småt ved at blive en slipseekspert. Eller også er du måske træt af at læse om slips, men det tror vi nu ikke; som den slipseentusiast du nu er blevet.

Slipsets design

Slipset har været igennem en ekstremt lang evolution, som nævnt i det historiske afsnit. Fra dets ydmyge spæde optræden som et lille stykke klæde om halsen til dets nuværende form, er slipset i sig selv tidløst. Evolutionen fortsætter, og der udvikles hele tiden nye variationer, hvilket vi kommer til. På nuværende tidspunkt står det klassiske slipsedesign meget dynamisk og dets former. Tykkelse, bredde, længde, stof kvalitet etc. fylder alt sammen meget i det tilhørende outfit. Slipset er også afhængigt af den, der bærer det i forhold til, om det er bundet korrekt, ikke er slapt og sidder i korrekt højde m.m.

Slipsets formalitet

Et slips har altid været et mere normalt stykke tilbehør end butterfly, om end dette muligvis er ved så småt at ændre sig. De anses for værende mindre formelle end butterflys og generelt mere alsidige i dertilhørende påklædning. Du har simpelthen flere variationer, du kan vælge imellem med et slips.

Slipsets variationer

Så kom vi til variationer, og her distancerer slipset sig gevaldigt ved at være meget alsidigt, grundet dets mange forskellige designs. Du kan få et smalt/bredt slips, et clip-on-slips, et kort/langt slips, et slips i alle tekstiler og sågar i træ.

Derfor skal du vælge butterfly – hvis du ikke er til slips

Nu handler hele dette indlæg ganske vidst ikke om butterflys, men vi vil nu alligevel som nævnt kort diskutere fordelene herved, såfremt du ikke er så meget til slips.

Butterflyens design

Ligesom slipset kommer butterflyen i et vælg af farver og stile. Dog er der her en mere ensartet form på butterflyens overall design. Et slips har derimod mange flere små varierende designs. Butterflyens design betyder også, at du ikke har brug for en slipsenål til at holde den på plads. Det kan dog være både godt og ondt, alt efter, hvad du foretrækker.

Butterflyens formalitet

Der er ingen tvivl om, at en butterfly er mere formel end et slips, og der er en grund til, at en smoking ALTID skal gå hånd i hånd med en butterfly. Her er det også nemt at matche butterflyen til dit outfit. Bærer du et sort sæt, vil du skulle bruge en sort butterfly. Bærer du et hvidt/lyst sæt, vil en hvid/lys butterfly være det rette valg. Butterflyen er helt klart et tilbehør til de formelle begivenheder.

Butterflyens variation

Vi har været lidt inde på variationen i forbindelse med designet. Man kan sige, at du har dine selvbindere, og du har dine pre-bundne butterflys. Inden for hver af disse to kategorier, følger de alle de samme principper for en butterfly.

Tilbehør til slips – Hvad passer til mit slips?

Vi er så småt ved at nå til vejens ende, og vi vil derfor gøre dette kort, da det er meget subjektivt, og der er nærmest uendelige muligheder, afhængigt af dig, begivenheden, dit out fit etc. Det er nok ligeså relevant at spørge: ”Hvad KAN jeg have med til mit slips?”.

Slipsenål – slipsets bedste ven

Det oplagte er at afslutte vores omtale af slipsenålen. Slipsenålen er et mere overset stykke tilbehør til slips end man skulle antage. Tænk blot over det, når du er til begivenheder, hvor folk har slips på. Hvor mange af dem har egentlig en slipsenål? Du vil nok blive overrasket over, at det ikke er særligt mange. Det mener vi hos BalderClothes er en skam. Slipset er jo nærmest nøgent uden det glitrende stykke metal, der hviler på skallens ydre.

Slipsenålen kommer i mange designs og former, så der er et godt udvalg at vælge imellem. De to standarder er dog guld og sølvmotiv, som passer til alle typer slips og har en vis subtil charme og ’Pang Dang’ over sig. Vi har tidligere skrevet en udførlig artikel om slipsenåle, som du burde kigge nærmere på. Her får du tips og tricks til, hvordan den skal sidde optimalt og meget mere. Læs artiklen om slipsenåle her!

Skjorteholder – holder overkroppen i snor

Hør mig lige ud. Underligt tilbehør tænker du nok, men der er mening med galskaben! Noget af det bedste tilbehør i en gentlemans garderobe er faktisk skjorteholderen. Skjorteholderens funktion er naturligvis først of fremmest at holde skjorten på plads, men hvad så? Jo, når din skjorte er på plads, vil dit slips også være det. Tænk over det. Din skjorte uden skjorteholdere hives op af remmen og forstyrre slipsets position over livremmen. Det ser ikke godt ud, og det kan nemt undgå med et par gode skjorteholdere. Her har du også frit valg, da skjorteholderenes position jo er skjult. Er du perfektionist bør du dog stadig matche dem med dit outfit.

Skjorteholdere-sort-balderclothes
skjorteholdere i god komfort og kvalitet

Skjorter – sætter dagsordenen for valg af slips

Skjorter er det hele. Dit valg af slips afhænger heraf, og det er derfor vigtigt at vælge en skjorte, hvorpå slipset ikke tager alt opmærksomheden. Til gengæld skal det heller ikke falme for meget i skjorten. Det er en balancegang, vor slipset komplimenterer din skjorte. Derfor er det en god ide at prøve skjorten og slipset sammen, inden du køber dem begge, hvis du har mulighed for det. Det er muligvis et ’stretch’ at gøre dette, men så er du helle ikke i tvivl om dit køb. Vælg dog en skjorte med en fast krave, som kan skjule din slipsekrave tilstrækkeligt og holde formen under knuden optimalt. Hos BalderClothes kan du finde skjorte, som er skræddersyede til netop at fremhæve både slips og butterflys. Vores Tailormade – Premeium er et godt eksempel. Ved flere af disse skjorter har du også mulighed for at indsætte manchetter, så det hele lige bliver løftet endnu mere.

Seler – sidder bukserne godt, sidder slipset godt

Dette er lidt af en forlængelse af skjorteholderen. Det er ved at blive populært med seler igen, efter disse har været gemt væk i de senere år. Her handler det igen om, at dit tøj sidder fast. Dine bukser skal jo også sidde skarpt, og det kan være, at du er typen, som ikke bryder sig om at gå med bælte hele tiden. Vi har tidligere skrevet en artikel om seler til mænd, hvorfor det er interessant læsning for en gentleman.
Læs om seler til mænd her!

Seler-frontprofil
Seler er et perfekt match med den klassiske hvide skjorte!

Afslutning – Tillykke! Du er nu slipsesekspert!

Dette er lidt af en forlængelse af skjorteholderen. Det er ved at blive populært med seler igen, efter disse har været gemt væk i de senere år. Her handler det igen om, at dit tøj sidder fast. Dine bukser skal jo også sidde skarpt, og det kan være, at du er typen, som ikke bryder sig om at gå med bælte hele tiden.

Her til sidst vil vi gerne takke dig for din interesse i vores indlæg, og vi håber du har fået ny interessant viden, som du kan bruge fremadrettet. Vi har været igennem slipsets historie op igennem tiden. Vi har dækket slipsets design og unikke strukturer. Vi har kigget på gode råd og anbefalinger i alt fra valg af slips til rengøring. Du har fået tips til slipsetilbehør, og du har ikke mindst forhåbentligt lært en ny slipseknude eller to. Vi har været hele vejen rundt, og som nyudklækket slipseekspert, vil vi bare gratulere dig, og sende dig ud i verdenen med et slipseleksikon i hovedet som den gentleman, du er. Hvis du er interesseret i at vide mere om modetøj til mænd, kan du læse om det i vores anden artikel. Læs om modetøj til mænd her!

Stay Classy
BalderClothes

Leave a Reply